Monday, 26 December 2011

Silly Cuppy

Silly Crazy Mayo Vege Crabby Cuppy

Ni antara "cobaan" yang aku wat masa wat adunan doh roti hari... luper lak nak upload gambor nye..hehehe..
Alar ni kiranye resepi acah2 janji jadik jer...
ok resepi nye senang ya amat...

Bahan2
Crabstik di dadu halus
Mix vege (wat sendirinye lagi sedap dari beli sebab yang beli kat
pasaraya bau plastik.. memang no..no..nyesal beli aritu...al malas ya salam hari tu kan.. huuu)
Mayo
sikit garam dan gula bagi rasa
Doh Roti
Cuppy yg dah di oles minyak/butter

Sumer bahan2 kecuali doh roti dan cuppy (hihi) korang gaul2kan jer.. pas tu doh roti tu korang timbang lar dalam 30-40gm pas tu bulat dan leper2 kan dam masukkan dalam cuppy. Pasti kan betul2 tengah2 kalu tak nanti senget benget korang nye cuppy. Ok pas tuh korang masukkan lah mix mayo tuh kat tengah2..
Biar jap supaya doh naik semula pas tu bakar sp masak..


Senang kan..kan..kan..

Oh ye... aku tak tulis sukatan sebab ini korang boleh adjust sendiri ikut rasa masing2 nak sikit banyak tang mana.. ni nama nye resepi tabur2 gaul2 jer.. hihihi 



***Ye memang mula2 tengok wat roti ni macam susah ya amat.. pe lagi tengok mcm2 kena masukkan.. 
Tapi practice make perfect kan.. Aku dulu pon tak pandai buat mula macam korang gak skodeng2 sana sini cari ilmu.. kadang2 buat apa yang silap kita kena lar observe apa yg tak kena.. mungkin tang bahan2 tak betul.. kadang2 tang teknik kita silap.. dari situ kita akan belajar dan belajar.. jangan putus asa bila tak jadi.. dan nanti kerana usaha nak mencuba tu lama2 sure menjadi.. Dalam blog aku ni aku cer2 panjang lebar membebel bukan apa sb kadang2 apa yang aku cotcet kan tu kesilapan yg pernah aku buat.. Harap2 dengan ini dapat lar minimize kan korang nye silap dalam masak2 kan..




Selamat Mencuba.. dan terus Mencuba... muahxxx

Friday, 23 December 2011

Fluffy Bread

Roti..Roti.. bukan dari Bai roti arr....

Roti homemade pertama yang aku makan di bakar oleh abah aku... orang panggil roti naik.. Warna kekuning kuningan maybe due to lots of margarine kot.. but wangi sangat.. and I really fell in love with roti seens then.. And Abah used to bring us to buy freshly baked roti/ bread  in Jalan Dhobby. Sedap sangat makan panas2 huuu.. dengar kata still ada lagi tapi cepat tol habisnye... Terus terang aku wat roti yg korang nampak kat atas ni aku main agak2 bahan... sb hari tu mmg hari malas aku.. hihihi.... Tapi Alhamdulillah.. malas yang menjadi ahaks.. ni ada cerita nih... selalunye aku pakai butter bila wat roti.. tah kenapa hari nak wat roti baru aku perasan stok butter dah habis.. so aku pon mula selongkar apa yg ada.. eh..eh.. ada lak shortening yang aku beli aritu konon nak wat homemade marshmallow fondant konon...tp sebab aku tak suka bau shortening yang pelik2 tu aku decide campak dalam peti ais.. and akhirnye berguna gak hihihihi...
But still aku serius ragu2 siap pesan kat anak2 kalu mama wat roti kali ni tak jadi korang camner pon kena makan gak tau.. sama2 kita habiskan hihihii... So aku mula lar operasi hantam keromo aku... (ekkk hhemm jadi tau.. hihihhi)

Bahan2 Kering

Tepung gandum 1kg
Shortening 1 cawan
Garam 1 sudu teh
Bread Improver 1 sudu besar
Double action baking powder 1 sudu teh

Bahan2 basah

Yis kering 2 paket
Gula 5 sudu besar
Air suam2 kuku secawan (untuk hidupkan yis)
 Yogurt 1/2 cawan
susu 1 cawan..
Air secukupnye (anggaran dalam 700ml tengok pada keadaan tepung)

Jom buat Roti..

Bahan2 kering
1. satukan tepung dan shortening dalam mesin pemutar biar gaul sampai rata
( nak tau rata ke tak cuba rasa kalau rasa shortening tadi tu dah sebati dan maybe ada lar tertinggal co'ot yg kecik2 tu tak pe lar..jangan besar2)

2. Masukkan garam, bread improver, double action baking powder dan gaul rata lagi
(tak rata kang sebelah naik sebelah tenggelam.. hihihi ade gitu ekk..)
** dalam masa tengah gaul tu ble wat hidupkan yis dulu


Hidupkan Yis
**Satu kan yis gula dalam air suam tadi gaul sikit dan biarkan.. yis mula mula berbuih maknanye dah hidup lar tuh.. jangan lak gi tuang air panas2 ye..

Next...

1. Masukkan Yis hidup tadi kedalam bahan2 kering bersama yogurt dan susu.. Masukkan air sedikit demi sedikit.. (jangan lupa gaul sebati bahagian yang kering kedalam adunan yang dah basah tu)

2. texture andunan yang kita nak adalah melekit sedikit dan bukan terlalu kering atau terlalu lekit
3. bila semua adunan dah pun sebati keluarkan pada permukaan meja bersih yang ditaburkan dengan tepung

4. mulakan dengan menabur tepung pada doh supaya lebih senang (doh tak lekat tangan)

5. untuk teknik menguli cuba tengok link dibawah....

 
6. Ok dah uli?? Ingat ye uli biar ngam2 sampai kita tengok doh jadi kenyal tp jangan terlalu kenyal lak nanti doh naik tak cantik ala bentan gitew..( guna teknik dalam video td untuk tentu samada dah cukup lom kita uli)
7. Pas tu kita rehatkan doh dalam satu besen setengah orang kata guna tuala lembap untuk tutup.. tapi aku  prefer pakai plastik bersih besar.. saup je besen tuh dan biarkan tapi pastikan tutup rapat. 

8. Rehat doh dalam setengah jam atau sampai doh naik 2 kali ganda besar dari doh yang kita uli tadi tu..
(tu tandanye yis tadi dah keluarkan karbon dioksida dan terperangkap dalam tepung yang dah kenal tadi tuh.. karbon dioksida tu tak leh keluar so kembung lar dia )

9. Lepas dah kembung tu kira uli balik.. (sayang lak ye dah cantik2 kembung kena lak penyekkan hihihi) tp tu lar proses dia...

10. Uli kali ni kejap je.. dalam 3-4 min gitu pas tu ble lar bentuk2 kan..

11. Masa ni boleh lar tunjuk kreativiti masing2.. (alarr.. nak idea cuba pergi kat bakery.. )

12. Ikut suka hati sama ada nak wat mcm2 atau 2 jenis.. atau semua nak bakar macam tu je mcm gambar yang aku buat aku buat bentuk lonjong dan susun dalam tray pembakar..(oles sikit minyak peh tu tabur tepung ye)

13. Biarkan dalam tray tu sampai kembang lagi.. boleh kita perhatikan permukaan dia nampak mcm dah ringan 

14. Pas tu BAKAR...... Haa.. suhu ni tolong ikut oven korang.. lain oven lain kadar suhu dia ( tips yang aku ble bagi ialah kalu korang nak roti tu rangup belah luar panas ler sikit tapi kalu nak lebut2 suhu dia kurangkan lar sikit.. )

15. Nak tau masak ke tak bila korang keluarkan dari oven dan keluarkan dari tray  cuba ketuk2 bahagian bawah roti tu kalau bunyi nye lohong/ kosong maknanye dah masak lar tu kalu tak masukkan dalam oven ler balik jap.. masuk jer roti dalam oven dalam 5 min korang dah ble skodeng2 buat mula2 belajar tuh sure lar ngadap depan oven je kan.. tapi ok lar belajar kemampuan oven sendiri sambil amik bau..hihihi..

OK lar roti dah masak... ble lar korang wat macam2 stlye.. cuba korang potong roti kat tengah2 jadikan poket pas tu sapu mayo dan tabur serunding daging/ ayam.... huuuuuuuu sedap..... hihihi 


Selamat Mencuba....




   

Wednesday, 14 December 2011

TaufufaMe

Meltz in Your Mouth....
Panas2 tekak dan tak selera nak makan.. Haa... cer korang wat resipi nih... sure anak2 suka... Aku suka wat dalam cawan2 individu macam nih sebab kalu dalam satu bekas je nanti kelecah budak2 makan... 


Bahan2...

1 liter air soya(kalu rajin ble wat sendiri kalu tak beli jer kat pasar malam)
1 camca serbuk agar2
Gula (tambahkan kalu tak cukup manis)

** senang jer... masakkan air soya tu sp didih (perlahan kan api nanti cepat membuak.. selalu kacau ok..) dan tambah lar gula kalu rasa tak cukup manis.. tp tak yah lar manis2 sangat... dah sampai takat didih tu padamkan api dan masukkan serbuk agar2 dan kacau rata.. serbuk tu jangan tuang setempat nanti berketul2..so tuang sikit2 sambil kacau...sebelum tuang dalam cawan tapis lar dulu dalam penapis.. mana lar tau ada yang terketul dalam tu kan... sejukkan kat luar dulu.. pas tu masuk dalam fridge (asbok kata org Johor) besok nye apa lagi.... makan... hihihi.. selamat mencuba.... ;)

p/s: wat lebih2 sikit ler kalu anak ramai.. ganda kan jer..

Monday, 12 December 2011

Homemade Play Doh

Macam2 Warna Ada.....

My 2nd Daughter's Class Project with Her Lil Sister's Help...





Mende yang paling aku tak suka bau dia ialah plasticine alar tanah liat yg kita pakai kat sekolah tu... busuk...Aritu Faqihah minta aku belikan plasticine cikgu suruh wat apa2 jer dari plasticine tuh... duzzz terus hidung ni terbau2 busuk nye.. dah lar tu warna dia tah apa2 tah... tak der yang menarik terbantut kreativiti budak dgn warna2 zaman 80'an tuh.. So aku decide carik kat youtube.. dan aku jumpa cara2 nak wat playdoh.. safe and edible.. selamat lar kalu budak2 tadika ni main kan...


 Bahan bahan Play Doh
 
2 cawan tepung gamdum
 
2 cawan air
 
2 sudu besar minyak sayur

1 sudu besar cream of tartar

1 cawan garam (jangan tergezutt..mmg banyak)

 Pewarna asas (merah, biru, kuning)


** Ok.. 

1. gaulkan tepung, cream of tartar dan garam 

2.panaskan air sampai mendidih 

3. Tuangkan dalam adunan kering tadi perlahan2 sambil gaul 

dan tuang gaul sampai habis..

4.Masukkan minyak dalam adunan

5.Uli rata sampai jadi doh..


6. Haa.. ni ikut kreativiti kita ekk.. warnakan...

warna asas.. biasa lar.. letak lar dalam setitik untuk warna2 

pastel lebih kau nak gelap

Hijau (kuning + biru - ratio 3:1)

Purple ( Merah + Biru - ratio 4:1)

Pink ( tak yah campur.. titik jer setitik merah pink lar tuh)

Hitam..(yang ni kalu tak pandai campur aku cadang beli jek 

kat kedai baking sb yg aku campur ni mcm2 warna nak dpt 

kan hitam dia.. brown, biru da purple yg nih kena xperimen 

sendiri ler ekk)

7. Pas tuh korang uli sp warna dia rata

8. Simpan dalam tempat kedap udara 

** nak bagi tau.. segala kreativiti yang anak wat dengan doh ni

cepat2 amik gambor jadikan kenangan sb kalu pas tu 

terdedah pada udara adunan tu kering... In my case nasib 

amik gambo "angry bird' tuh sb lepas seminggu anak2 

menjerit kata angry bird dah tua.. kering dan 

flaky...kihkihkih...

Jom lar cuba cuti2 nih pasti anak2 happy...







 


Ikan Talapia Steam Resipi Puo2 aku....
Ikan steam ni memang menjadi fav dish aku setiap kali mendiang pou2 masak... Even though kitorang lain agama tapi puo2 tak pernah hina malah dia tau sangat2 yang aku adik2 aku tak boleh makan "vavey" or sepupu sepapat dengannye.. so selalunye puo2 akan masak ikan2 malah kalau beli ayam dia akan beli kat kedai melayu... Masakan yang mula2 aku belajar dulu (selain dari nasi, goreng telur lar..) ini lah ikan steam masa aku darjah 4. Puo2 mula2 suruh aku tumbuk halia sampai lumat dan perah jus halia..(dulu kedai puo2 tak ada blender) aku pon mula lar main tumbuk2 (ingat mcm main masak2 ) pas tu dah lumat aku pon perah2 lar.. mcm santan.. mana lar aku tau perah halia tak macam perah santan..pas dah masak titiba tangan aku rasa panas... pas tu pijar je.. aku g cuci camner pon masih panas.. tanya puo2 n mak baru lar aku tau sb aku dok "main" dengan halia.. padan muka aku kihkihkih....Resipi bawah ni aku dah improvise sikit2 bagi lg sedap hihihi.. senang jer... susun2 peh tu steam kan.. dah siap ..selamat mencuba ler yer....



RESIPI IKAN TALAPIA STEAM ALA PUO2

2 ekor ikan talapia
100 ml jus halia 
3 sudu besar jus limau nipis
 1 biji tomato hiris wages 
5cm halia di hiris halus
Cili merah dan hijau hiris (kalu nak)
 bawang besar dan putih goreng
garam n pak aji (kalu nak) secukup rasa

** Dalam satu mangkuk besar yang muat ikan2 tu.. susun ikut "giliran"..
1. ikan yang dilumur garam n pak aji secukup rasa
2. Tuang jus halia (gaul dulu sb nanti pati dia mendak)
3.Tabur kan halia (sumbat sikit dalam perut ikan)
4. Susun tomato cantik2 (aku wat aritu tak cantik hantam saja..kihkihkih)
5. Tabur cili dan bawang
6. Pas tu steamkan dalam steamer atau kuali dalam 10 min(**)
(pastikan steamer dah panas dalam 5 min sebelum masuk ikan yer)

Finally sebelum hidang kalu nak taburkan daun bawang hiris.. 
(dalam gambar aku tak letak sb lupa nak beli hihihi) 

** Tips : untuk dapatkan hasil yg cantik.. jangan steam sp mata ikan tersembul kerana itu bermakna dah terlebih masak.. jadi pastikan mata ikan tu cukup2 jer nampak masak dah boleh tutup api..
 

Sunday, 11 December 2011

Nasi Ayam Restoran Sentosa

Nasi Ayam Hainan (Gambar dari Google Image)




Nasi ayam ../...Chicken Rice... memang fav aku dari kecik.. N since kat Jalan Meldrum (hujung yg dekat dgn CS)  tu ada Restoran Sentosa namanye yg jual nasi ayam yang halal aku pun selalu jalan kaki sendiri pergi beli (mintak duit kat mak aku or puo2 aku hihihi)

Pakcik yang jual nasi ayam tu Melayu pekerja aje sb owner actually cina, pakcik tu wat kerja dari sembelih ayam, proses ayam, masak sp jual.. sumer dia wat sendiri... (yg aku tau lar...) rasanya dia sorang jer yang kerja situ sp tutup kot (pas tu aku tak pergi sgt ke sana pas puo2 (nenek) aku nye kedai dah kena jual dgn org Singapore. Kat belakang Restorant tu ada jer ayam hidup... aku selalu berdiri kat tepi tangga  lorong kecik tu dan dengar saat2 ayam ditangkap dan di sembelih... terkeok2 bunyi nye.. hehehe.. (tak der perasaan geli lak masa tuh... huuu)

Ok... kenapa aku terkenangkan nasi ayam sentosa tu ada banyak sebab... 1st of all mesti lar dah jadi satu memori masa kecik2 kan.. 2nd cara dia hias... setiap bungkus nasi yang dibeli pasti nampak menyelerakan bila di buka.. its like love at first sight gitew...tersusun rapi dgn spring onion garnish yg dihiris dan rendam kembang dalam air sejuk tu timun yang dihiris panjang..jarang nampak berbiji2 timun tu.. mostly isi timun jer its like every bite of it boleh rasa kasih sayang dan teliti...Kulit ayam kilat dan juicy jer nampak.. Nasi dia lekit tapi lerai.. Sup dia  nampak jenang jer tapi huuuuu harum sgt dgn rasa ayam dan daun bawang nye..3rd.. Pakcik tu pendiam dan nampak tenang jer.. so kecik2 ( rasanye aku dalam darjah 3-4 kot or less..) nampak orang mcm tu kita sendiri akan diam.. sb tu aku jadi ada peluang nak tengok ketelitian dia wat kerja..cepat dan teliti.. Sebenarnya korang gak nye mesti tak caya.. camner lak kecik2 baya 8-9 tahun ble ingat sumer tu.. let just say long term memori aku power dari short term memori aku huhuhuhu... aku rasa aku masih boleh ingat kedudukan gerai nasi ayam tu dalam restoran tu.. few years ago rasanye apa gerai lain jual pon aku ingat tp... pas tu... entah mcm terdelete lak sumer tuh..huuu mcm dah "ter" tua lak ahaks... (tak nak ngaku tua daaa...)

Ok... Jom cerita pasal ayam dia.. dia ada jual 3 jenis ayam.. 1 ayam hainan rebus..yang kulit dia putih2 tuh...2..hainan roasted chicken (aku jarang amik nih but sedap sb kulit dia flavorful.. 3 haaa.. ayam ni sp sekarang susah nak aku jumpa yang halal... tak pasti lar aku aku terlepas pandang... yg ni mcm ayam steam tp warna kulit dia hitam... nasi ayam soya sos.. kulit dia huuuuu sedap sgt chewy juicy yg flavorful. So 2 pilihan aku bila beli nasi ayam kat pakcik nih.. "ayam hitam" or "ayam putih" (nama aku bagi sendiri masa order kat pakcik tu hihihi)

Kerana aku amat2 rindu nak makan nasi ayam tu.. dan setiap kali aku cari tak pernah aku dapat yang benar2 capai rasa tekak aku.. dewasa aku ni aku "kaji" bahan2 yang mungkin pakcik tu pakai untuk masakan dia... dan lain lak aku dapat... sb aku dapat hasilkan nasi ayam style aku (yang kemudiannye aku baru tau ada chef2 dihotel juga guna teknik yg sama) alhamdulillah menjadi perhatian setiap kali aku jual...dan secara tidak sengaja.. aku dapat jumpa "rahsia" resipi  yang sama sebagaimana "ayam hitam" yang aku rindu sangat2 nak makan tu.... 

Dan resipi dan style aku hias nasi ayam masa aku niaga dulu mmg banyak terikut pakcik nih.. Unfortunately tempat tak strategik dgn owner kedai yg "taik idung masin" so we( me n my hubby) decide tutup... Aku ingat lagi masa tuh ada uncle Cina yg selalu datang makan kat gerai aku ckp... "siao jie, kalau lu mau terus niaga.. jangan buka kat sini.. lu keluar sana (tunjuk kat bandar) sini (Dahlia) tak boleh jalan.. Lu punya nasi ayam sudah ada standard.. sayang la lu bukak sini..." aku tersenyum tapi hati aku jawab.. uncle aku tak ada modal besar nak bukak kat bandar tu...

Namun aku yakin suatu hati nanti aku pasti akan dapat buka kembali nasi ayam aku tuh... aku nak sangat serve nasi ayam yang pernah jadi memori aku tu pada sume...

Cer cite..cer cite pasal aku.....

Aku suka makan... dari zaman bercinta dengan hubby aku sp dah beranak 3 aku stil suka makan... Alhamdulillah.. feel blessed sebab aku ni bukan dalam kategori yg makan jer ble terus gemuk... but now dah mula masuk mid 30's nih.. nampaknye dah berisi sikit hihihihi.... Aku dibesarkan dalam persekitaran yang penuh dengan makanan... Membesar di Jalam Meldrum, Johor Bahru Johor Darul Takzim, keliling2 makanan... Nasi Ayam Restoran Sentosa, otak2 pasar lama, taufufa pasar pagi Lumba Kuda, Sup Mamak (kereta tolak) kat simpang antara Jalan SiewNam dan Meldrum, huuuu macam2 nak ada...

Kalau nak tau aku i mix chinese n malay... Mak aku Chinese....mualaf/ saudara baru.. Waktu aku kecik2 (maybe masa tu mak pun cuma baru tau basic halal haram) so aku banyak makan makanan yg dijual oleh orang cina.. janji tak ada "vavey" or minyak "vavey" or yg tak sembelih.. sumer aku tala.., Kerana itu aku rasa maybe selera aku nih lain sikit kot.. sumer aku enjoy... (yang halal larrrr for sure) and di sebabkan aku dah tau prinsip halal haram n aku dah mula tak yakin masakan luar.. So aku sering cari dan "cuba try test" untuk ngamkan dengan selera aku...
Disebabkan aku ni kadang2 pelupa.. bila anak2 aku minta masak makanan yg aku pernah uji tokok tambah dan masak.... aku gagal nak wat semula... So aku nekad nak tulis blog nih...


Masak style aku... sorry lar aku bukan Chef pro... aku cuma seorang yg nak makan... perut lapar so jom lar pe lagi tunggu kita cooking2 ....


**
Dalam blog ni nanti aku akan selit2 pengalaman makan2 aku dari kecik... (gambor2/gambar2 maybe aku akan amik dari tenet2 as banyak pot2 fav aku dah lama "berkubur"  Maybe korang pon ble gak pengalaman korang kat aku email aku kat rezlecorde75@yahoo.com mana tau kita pernah sama2 makan di tempat yang sama... kan..kan..kan...and mana tau korang ble share gambor2 korang kat tempat2 yang aku cer..cer tuh...